Receptek
Várjuk azoknak a levelét, akik ismernek egy jó receptet liba- vagy kacsamájból készült étel elkészítésére! (magyarliba@indamail.hu) Egészségünkre!
Gombás libamáj
Hozzávalók:
25 dkg gomba
1 dl tejszín
1 evőkanál libazsír (vagy 2 evőkanál olaj)
1/2 dl vörösbor
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál reszelt vöröshagyma
ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése:
A libazsíron éppen csak megfuttatom a reszelt vöröshagymát, majd
ráteszem a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát. Hozzáadom a
tisztított, zúzott fokhagymát, a finomra vágott zöldpetrezselymet. Fedő
alatt, saját levében puhára párolom, majd ha zsírjára sült, lepirítom
rajta a kockákra vágott libamájat. Ráöntöm a vörösbort és a tejszínt,
ezután fedő alatt felforralom. Néhány percnyi párolás után, ha a ragu
kissé besűrűsödött, a lángot eloltom alatta, de a fedőt még 5 percig
rajtahagyom. Rizibizivel kínálom. Csak a tányéron sózom.
Hozzávalók:
2 kisebb (egyenként kb. 30 dkg-os), bőrös pecsenyelibamell, 2 evőkanál fokhagymás villámpác, 25 dkg pecsenyelibamáj, 1-1 kisebb, piros és sárga húsú, kaliforniai paprika, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kicsi ág rozmaring, 2,5 dl libaleves vagy erőleves leveskockából, 3 evőkanál száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 50 dkg spagetti
Elkészítése:
A libamellekről a bőrt lefejtjük, apró kockákra vágjuk, és forró sütőben ropogós, aranybarna töpörtyűnek kisütjük. Közben a húst a villámpáccal jól bedörzsöljük, és 20 percig pihentetjük. A töpörtyű forró, kisült zsírjából 2 evőkanálnyit serpenyőbe öntünk, és a libamelleket közepes lángon mindkét oldalukon 3-3 perc alatt hirtelen sütjük, majd 10 perc alatt átsütjük. Alufóliára szedjük, 15 percig pihentetjük, és apró kockákra vágjuk. A libamájat megmossuk, konyhai papírtörlővel a vizet leitatjuk róla, megtisztítjuk, és egycentis kockákra aprítjuk. A paprikákat kicsumázzuk, húsukat lobogva forró, sós vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, lecsöpögtetjük, és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a rozmaring leveleit lecsipkedjük. A libamell sütéséből visszamaradt zsiradék felén a májat erős tűzön kevergetve hirtelen megfuttatjuk, és a felkockázott libamellhez keverjük. A visszamaradt zsiradékon a kétféle hagymát üvegesre pirítjuk, a húslevessel felöntjük, és a felére beforraljuk. A bort és a tejszínt belecsorgatjuk, a rozmaringot beleszórjuk, sózzuk, borsozzuk és krémesre főzzük. A libamellet, a májat, a paprikakockákat is beleszórjuk, és már csak egyet forralunk rajta. A spagettit lobogva forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és lazán a libahúsos-tejszínes raguba forgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
Egy adag: 3174 kJ/758 kcal
Italajánlatunk: félszáraz fehérbor
Sült libamáj
Hozzávalók:
25 dkg pecsenye libamáj
libazsír
Elkészítése:
A libamájakat megtisztítjuk, lemossuk, leitatjuk, majd forró libazsírban mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, míg a közepe is éppen picit megsül (már nem véres).Ilyen egyszerű, de milyen
finom!
Amit viszont nem szabad:
- A zsírba vizet tenni; kemény lesz a máj a víztől.
- Ha megsózzuk, azt közvetlenül a sütés előtt tegyük; ha állni hagyjuk a sóval, levet ereszt és sütéskor megkeményszik.
- Sütés közben a májat megszúrni; ha átsült, ruganyos lesz, ezt a villa hátával érzékelhetjük. Ha túlsült, a ruganyossága elvész, kemény lesz, a pingponglabda is visszapattanna róla :-)
- Olajban, vajban, margarinban, disznózsírban sütni; ez elveszi az ízét. Ne süssük boltban vett libazsírban sem, ez vizet tartalmaz, amitől megkeményszik a májacska. Én legjobban kacsahájból sütött zsírral szeretem.
Kacsa- vagy pulykamájból is majdnem ilyen finomat készíthetünk. A csirkével más a helyzet, az sose éri el ezt az íznívót.